1 - Yleistä kirjanpidosta

Yleistä tietoa kirjanpidosta ja linkkejä ohjeisiin

Kirjanpitolaissa säädetään, että kaikenlaiset yhtiöt ja yhdistykset ovat velvollisia pitämään lain mukaista kirjanpitoa taloudellisesta toiminnastaan. Myös yksityiset ammatinharjoittajat ovat kirjanpitovelvollisia liike- ja ammattitoiminnastaan.

Kirjanpidolla seurataan tulojen ja kulujen muodostamaa taloudellista tuottoa (tuloslaskelma) sekä varojen ja velkojen muodostamaa varallisuutta (tase). Kirjanpito toimii myös yritysten verotuksen perusteena.

Kirjanpidossa on noudatettava “hyvää kirjanpitotapaa” eli noudatettava lainsäädäntöä, ohjeita ja vakiintuneita käytäntöjä.1 Kirjanpidon laiminlyömisestä tai virheellisten tietojen merkitsemisestä kirjanpitoon voidaan rangaista sakolla tai vankeudella.2

Pienet yritykset ja yhteisöt saavat noudattaa joissain asioissa hieman yksinkertaisempia sääntöjä etenkin tilinpäätöksen osalta.3 4

Tilikausi

Kirjanpito laaditaan tilikausittain. Normaali tilikausi on 12 kuukautta, yleisimmin kalenterivuosi.

Tilikauden vaiheet

Tilinavauksessa edellisen tilikauden päättävä tase siirretään uuden tilikauden pohjaksi.

Tilikauden aikana kaikki menot, tulot ja rahoitustapahtumat kirjataan tositteiden mukaan kirjanpitoon. Tätä kutsutaan “juoksevaksi” kirjanpidoksi.

Tilikauden päätyttyä tehdään tilinpäätös. Tilinpäätös on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Ensiksi tehdään tarpeelliset tilinpäätöskirjaukset: avoinna olevia maksuja merkitään saataviksi tai veloiksi ja käyttö-omaisuudesta tehdään poistoja. Tämän jälkeen laaditaan tilinpäätösasiakirjat: tuloslaskelma ja tase liitetietoineen.

Tapahtumien kirjaamisessa ei nykyisessä laissa ole muuta määräaikaa kuin se, että tarpeelliset ilmoitukset (esim. arvonlisäveroa varten) ehditään antaa ja yrityksen tai yhdistyksen päättäjillä on riittävä tieto taloudellisesta tilanteesta. Tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen kirjanpitoa ei enää saa muokata. Aivan pienen yhdistyksen olisi laillista laatia kirjanpito kerran vuodessa jälkikäteen, kunhan kaikki tositteet on säilytetty huolellisesti. Kaikki käteisellä rahalla suoritetut maksut on kuitenkin kirjattava viipymättä.

Kirjanpitoaineistoja pitää säilyttää 10 vuotta ja tositteita 6 vuotta tilikauden päättymisvuoden lopusta.

Tositteet ja juokseva kirjanpito

Kaikkien kirjausten on perustuttava päivättyihin ja numeroituihin tositteisiin. Tositteita ovat esimerkiksi laskut, kuitit, tiliotteet ja palkkalistat. Tosite voi joissain tapauksissa olla itse laadittu (esim. myynnistä kirjoitetun kuitin kopio tai tilinpäätöserästä laadittu muistiotosite).

Juokseva kirjanpito tarkoittaa näiden tositteiden tallentamista ja merkitsemistä kirjanpitoon. Tositteen yksilöivä numero pitää merkitä paperisessa muodossa säilytettävään tositteeseen.

Kaksinkertainen kirjanpito ja tilit

Yksinkertaiseen kirjanpitoon merkitään tulot ja menot aikajärjestyksessä. Yksityinen ammatinharjoittaja voi yleensä pitää kirjanpitonsa yksinkertaisena.

Yksinkertaista kirjanpitoa

Yksinkertaisessa kirjanpidossa vasemmalle kirjataan tulot ja oikealle menot

Yksinkertainen kirjanpito on helppo tehdä taulukkolaskentaohjelmalla. Kaksinkertainen kirjanpito antaa kuitenkin paljon enemmän tietoa tuloista, menoista ja taloudellisesta tilanteesta. Kitsas on kaksinkertaisen kirjanpidon ohjelma, joka noudattaa suomalaista kirjanpidon säännöstöä.

Kaksinkertaisessa kirjanpidossa jokainen tapahtuma kirjataan aina vähintään kahdelle tilille. Rahatilejä ovat pankkitilit ja käteiskassa: niillä seurataan rahan todellista liikennettä. Tulotilit ja menotilit osoittavat, mistä raha on tullut ja mihin sitä on käytetty. Pääomatilit seuraavat omaisuutta ja velkoja.

Kaikessa yhtiömuotoisessa liiketoiminnassa ja yhdistyksissä pitää käyttää kaksinkertaista kirjanpitoa.

Perinteisessä tilikirjassa jokaista tiliä kohti on kaksi saraketta: vasemmalla debet-puolelle kirjataan mihin raha menee ja oikelle puolelle kredit-sarakkeelle mistä raha tulee. Jokaisen kirjauksen pitää täsmätä, eli joka rivillä debet- ja kredit-sarakkeille kirjataan yhtä suuri määrä.

Kaksinkertaista kirjanpitoa

Ostot vähentävät pankkitiliä (kredit) ja merkitään menotilit debet-puolelle. Myyntitulot puolestaan kasvattavat pankkitiliä (debet) ja merkitään tulotilin kredit-puolelle.

Lainanlyhennyksessä pankkitilin saldo vähenee, mutta myös saatavatilin (Pankkilaina) saldo vähenee. Pankkilainan korot ovat menotili.

Kaksinkertaisessa kirjanpidossa seurataan myös rahatilien välistä liikennettä Tililtä nosto ja pano

Käytettävistä tileistä ja niiden sisällöstä pitää olla tililuettelo (tilikartta). Eri yritysmuodoille ja yhdistyksille on valmiita mallitilikarttoja, joihin tarvittaessa lisätään omaa kirjanpitoa varten joitain tarkempia tilejä.

Kirjaamisperusteet

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa tapahtumat kirjataan sille päivälle, jolloin tavara tai palvelu luovutetaan tai vastaanotetaan.

Myyntivelan kirjaus

Kun lipputanko on myydään 22.6. jää ostaja velkaa myyjälle, joten tulo kirjataan myyntituloihin (tulotili, kredit) ja myyntisaataviin (saatavatili, debet). Kun lasku maksetaan 14.7. kirjataan hinta myyntisaatavista (kredit) pankkitilille (debet).

Laskuperusteisessa kirjanpidossa tapahtumat kirjoitetaan vastaavalla tavalla laskun päivämäärän mukaisesti.

Laskuperusteinen kirjaus

Kalastuskerho ostaa ongen juhannusaattona, mutta lasku kirjoitetaan vasta 28.6. Onki kirjataan ensin kuluksi (debet) ja ostovelaksi (kredit), ja kun lasku aikanaan maksetaan kirjataan se pankkitililtä (kredit) ostovelkoihin (debit).

Maksuperusteisessa kirjanpidossa tapahtumat kirjataan vasta sitten, kun lasku on maksettu. Maksuperusteinen kirjaus

Vaikka onki on ostettu jo juhannuksena, merkitään se kirjanpitoon yhdellä kirjauksella vasta kun lasku on maksettu.

Jos menot ja tulot kirjataan maksuperusteisesti, on ostovelat ja myyntisaamiset voitava jatkuvasti selvittää muulla tavoin (esimerkiksi säilyttämällä maksamattomia laskuja mapissa, josta ne voi tarkistaa). Pientä yhdistystä lukuun ottamatta on lasku- tai maksuperusteinen kirjanpito oikaistava ja täydennettävä suoriteperusteiseksi ennen tilinpäätöksen laatimista, mikäli maksuperusteen vaikutus on olennainen.

Poistot

Investoitaessa eli hankittaessa rakennuksia, koneita, kalusteita tms. joita käytetään pidemmällä aikavälillä, ei niitä kirjata välittömästä menoiksi vaan hankinta kirjataan taseeseen, josta sitä poistetaan suunnitelman mukaisesti (sumu-poistot). Merkitykseltään vähäisiä hankintoja voidaan kuitenkin käsitellä menokirjauksina, vaikka niitä käytettäisiinkin pidemmän aikaa.

Poistettava ohjelmisto

Hankitaan tietokoneohjelmisto, joka aineettomana oikeutena pitää poistaa tasapoistoina. Arvioidaan käyttöajaksi viisi vuotta, jolloin poisto on 200 euroa vuodessa. Ensimmäisenä vuonna poistetaan puolen vuoden käyttöajasta 100 euroa, jolloin poistamatta jää 900 euroa. Toisen vuoden jälkeen poistamatta on vielä 700 euroa.

Aineellisesta omaisuudesta poistot tehdään yleensä menojäännöspoistoina, eli vuosittain poistetaan tietty prosenttiosuus poistamatta jääneestä osuudesta (esim. kalustossa 25%). Tällöin lisähankinnat merkitään lisäyksenä kalustotilille ja aina vuoden lopussa poistetaan 25% kalustotilin saldosta.

Jos tällaista omaisuutta myytäisiin, kirjattaisiin myynnistä saatava raha kalustotilille.5 Tasapoistoja käytettäessä kalustotilille kirjataan suunnitelman mukaiset poistot myyntipäivään saakka ja mahdollinen ylijäämä kirjataan myyntivoitoksi.

Tilinpäätös

Kun tilikauden kaikki tositteet on saatu kirjattua, tilit täsmäytetään eli tarkastetaan, että esimerksi pankkitilin saldo täsmää kirjanpidon kanssa. Sitten tehdään poistokirjaukset sekä siirtokirjaukset, jossa kirjanpito oikaistaan suoriteperusteiseksi, jossa varmistetaan että kyseiselle tilikaudelle on kirjattu kaikki sellaiset tulot ja menot, jotka sinne kuuluvat - ja toisaalta tulevan tilikauden tulot ja menot on siirretty oikealle tilikaudelle.

!!! note “Yhdistyksen maksuperusteinen tilinpäätös” Pieni yhdistys saa laatia myös tilinpäätöksen maksuperusteisesti, kunhan liitetiedoissa on selvitetty menettelyn olennainen vaikutus taloudelliseen tilanteeseen.

Lopuksi valmistellaan tilinpäätösasiakirjat, tarvittaessa suoritetaan tilin- tai toiminnantarkastus ja tilinpäätös vahvistetaan. Tilinpäätösasiakirjoihin kuuluu tase, tuloslaskelma ja tilinpäätöksen liitetiedot. Tilinpäätöstä varmentamaan on lisäksi laadittava tase-erittelyt. Suuret yritykset laativat lisäksi rahoituslaskelman ja määrämuotoisen toimintakertomuksen.

Tuloslaskema selvittää tilikauden tuloksen eli voiton tai tappion, joka löytyy tuloslaskelman viimeiseltä riviltä. Laskelman kaavat on määritelty tilinpäätösasetuksessa, ja ne poikkeavat hieman erityyppisillä yhtiöillä ja yhteisöillä.

Taseesta näkyy taloudellinen tilanne. Vastaavaa-puolelle merkitään omaisuus ja saamiset. Vastattavaa-puolella on oma pääoma (kuten osakepääoma sekä edellisten tilikausien voiton kertymä) sekä vieras pääoma eli velat. Tuloslaskeman osoittama tilikauden tulos siirretään taseeseen omaan pääomaan.

Tase laaditaan kirjanpitoasetuksen kaavan mukaisesti. Pienet yhtiöt saavat laatia taseen muita lyhyemmän kaavan mukaisesti.

Liitetiedoissa annetaan lukuisia tilinpäätöstä ja tasetta täydentäviä ja täsmentäviä tietoja. Liitetiedoista on tarkemmat määräyksen kirjanpitoasetuksessa.6

Lisää luettavaa


  1. Kirjanpitolaki 3 §. Kirjanpitolain ja (-asetuksen lisäksi Kirjanpitolautakunta antaa kirjanpitoa koskevia ratkaisuja ja ohjeita. ↩︎

  2. Rikoslaki 30 luku 9 §, kirjanpitolaki 8. luku 4 § ↩︎

  3. Kevyimmät säännöt ovat mikroyrityksellä. Se tarkoittaa kirjanpitovelvollista, jolla sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella ylittyy enintään yksi seuraavista kolmesta raja-arvosta tilinpäätöspäivänä: taseen loppusumma 350 000 euroa; liikevaihto 700 000 euroa; tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä. Pienyrityksellä saa puolestaan ylittyä enintään yksi seuraavista: taseen loppusumma 6 milj. euroa, liikevaihto 12 milj. euroa, henkilökunta keskimäärin 50. (Kirjanpitolaki 4b §) ↩︎

  4. Valtioneuvoston asetus pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista ↩︎

  5. Jos myyntitulo ylittää koko kalustotilin saldon, kirjataan ylijäämä myyntivoitoksi. ↩︎

  6. Liitetiedoissa tulee antaa erikseen lueteltujen kohtien lisäksi myös tiedot sellaisista muista seikoista, jotka tarvitaan oikean ja riittävän kuvan saamiseksi. Poikkeuksena tästä mikroyritykselle riittää aina, että liitetietoina annetaan erillisessä pien- ja mikroyritysasetuksessa erityisesti luetellut seikat. ↩︎

2 - Käyttäjätunnuksen luominen ja tilaaminen

Luomalla käyttäjätunnuksen saat 30 päivän tutustumisjakson ohjelman kaikkiin ominaisuuksiin. Tilaamalla saat käyttöösi myös pilvitallennuksen ja käyttäjätuen.

2.1 - Käyttäjätunnuksen luominen

Luo ensin itsellesi maksuton käyttäjätunnus, jolla pääset kirjautumaan Kitsaan pilveen.

Rekisteröityessäsi Kitsaan pilveen aloitat 30 päivän maksuttoman kokeilujakson, jonka aikana saat käyttää kaikkia vain tilaajille rajoitettuja palveluita sekä tallentaa yhden kirjanpitosi Kitsaan pilveen. Myös sähköpostituki on käytettävissäsi kokeilujakson aikana.

Rekisteröityminen tehdään suodaan Kitsas-ohjelmasta.

Paina aloitusnäkymän Pilvi-välilehdellä Luo käyttäjätunnus-painiketta.

Hyväksy seuraavaksi palvelun käyttöehdot.

Anna nimesi ja sähköpostiosoitteesi

Saat hetken kuluttua sähköpostiisi viestin, jossa olevalla linkillä pääset viimeistelemään käyttäjätunnuksesi ja asettamaan itsellesi salasanan.

Kun rekisteröityminen on valmis, pääset kirjautumaan pilveen antamalla sähköpostiosoitteesi ja salasanasi Pilvi-välilehdellä ja painamalla Kirjaudu.

2.2 - Tilaaminen

Tilaamalla saat käyttöösi ohjelman kaikki ominaisuudet. Tilaus tehdään suoraan ohjelmasta ja heti käytettävissäsi.

Kun olet kirjautuneena pilveen, näet Pilvi-välilehdellä tilauksesi tiedot. Pääset tekemään tilauksen Tee tilaus-painikkeella.

Valitse haluamasi paketti ja mahdollisesti tarvitsemasi lisäkirjanpidot.

Anna vielä laskutustiedot.

Vahvista lopuksi tilaus. Tilaus on käytettävissäsi heti ja saat laskun valintasi mukaan joko sähköpostilla tai verkkolaskuna kahden viikon kuluessa. Laskulla on maksuaikaa 28 päivää.

Kiitos tilauksesta

Muutokset tilaukseen

Kun olet tehnyt tilauksen, muuttuu Tee tilaus-nappi Tilaukseni-napiksi, jonka kautta voit vaihtaa tilaamasi paketin tai tilata lisäkirjanpitoja. Voit myös perua tilauksesi vaihtamalla takaisin Ilmainen-pakettiin. Huolehdi kuitenkin ennen tilauksen lopettamista siitä, että olet ladannut kaiken tarvitsemasi tiedon kirjanpidosta esimerkiksi lataamalla kaikista tilikausista kirjanpitoarkistot.

Voit tehdä muutokset myös sähköpostilla myynti@kitsas.fi

3 - Kirjanpito omalle tietokoneelle tallennettuna

Voit tallentaa omalle tietokoneellesi maksuttomasti rajattoman määrän kirjanpitoja. Sinun pitää huolehtia itse näiden kirjanpitojen varmuuskopioinnista, eivätkä aivan kaikki ominaisuudet ole käytetävissä paikallisissa kirjanpidoissa.

Aloitusnäkymä paikallisella kirjanpidolla

Omalle tietokoneelle tallennetut kirjanpidot löytyvät Aloita-sivun oikealla laidalla Tietokone-välilehdeltä.

  • Mustalla värillä varsinaiset kirjanpidot
  • Vihreällä värillä harjoituskirjanpidot
  • Violetilla värillä varmuuskopiot

Voit vaihtaa kirjanpitoa napsauttamlla haluamasi kirjanpidon nimeä.

Avaa kirjanpito
Avaa kirjanpitotiedosto, joka ei ole luettelossa
Tuo Kitupiikistä
Tuo Kitupiikin kirjanpidon Kitsaaseen.
Varmuuskopioi
Tekee avoimesta kirjanpidosta varmuuskopiotiedoston
Poista luettelosta
Poistaa avoimen kirjanpidon luettelosta. Kirjanpitoa ei poisteta tietokoneelta, joten sen voi edelleen avata Avaa kirjanpito -toiminnolla

Varmuuskopiointi

Sinun on itse huolehdittava kirjanpitosi säännöllisestä varmuuskopioinnista sekä varmuuskopiotiedostojen huolellisesta säilyttämisestä.

Varmuuskopioi-napilla avoimena oleva kirjanpito kopioidaan haluamaasi sijaintiin.

Varoitus varmuuskopion käsittelemisestä

Jos Kitsas päättelee tiedoston nimen perusteella, että se on kirjanpidon varmuuskopio, näytetään seuraava varoitus:

Varmuuskopio käytössä? -varoitus

Varoituksen tarkoituksena on välttää tilanne, jossa käyttäjä avaa samasta kirjanpidosta eri aikaan luotuja kopioita ja tämän takia tekee muutoksia vuoron perään useampaan kirjanpitotiedostoon. Tällaisessa tilanteessa missään kirjanpitotiedostossa ei enää ole ajantasaista kirjanpitoa.

Jos joudut ottamaan varmuuskopiotiedoston käyttöösi, muuta tiedostonhallinnassa tiedoston nimeä niin, ettei se pääty enää numerosarjaan. Tämän jälkeen Kitsas ei enää näytä kirjanpidon nimeä violetilla eikä varoita kirjanpidon olevan varmuuskopio.

4 - Kirjanpito Kitsaan pilvessä

Kun tallennat kirjanpitosi Kitsaan pilveen, huolehdimme sen varmuuskopioinnista. Kirjanpidolla voi olla useampi samanaikainen käyttäjä, ja kaikki ominaisuudet ovat käytettävissä.

Aloitusnäkymä pilvikirjanpidolla

Pilveen tallennetut kirjanpidot, joihin sinulla on käyttöoikeus, löytyvät Aloita-sivun oikealla laidalla Pilvi-välilehdestä.

  • Mustalla värillä varsinaiset kirjanpidot
  • Vihreällä värillä harjoituskirjanpidot

Voit vaihtaa kirjanpitoa napsauttamlla haluamasi kirjanpidon nimeä.

Kirjanpidon kopioiminen pilveen

Omalle tietokoneelle tallennetun kirjanpidon voi kopioida pilveen Aloita-sivun Pilvi-välilehdellä olevalla Kopioi kirjanpito pilveen -painikkeella. Painike on näkyvissä, kun käytössä on paikallinen kirjanpito ja käyttäjä on kirjautuneena pilvipalveluun.

Kopiointi ei poista omalle tietokoneelle tallennettua kirjanpitoa. Pilveen tehdyt muutokset eivät vaikuta omalle tietokoneelle tallennettuun kirjanpitoon, eivätkä omalle tietokoneelle tallennettuun kirjanpitoon tehdyt muutokset vaikuta pilveen tallennettuun kirjanpitoon.

Kirjanpidon poistaminen

Voit poistaa tarpeettoman kirjanpitosi Poista kirjanpito-painikkeella. Ellei kirjanpito ole harjoituskirjanpito, pitää se muuttaa esin harjoituskirjanpidoksi Asetukset-sivun kohdasta Perusvalinnat.

5 - Uuden kirjanpidon luominen

Uuden kirjanpidon luominen ja kirjanpidon aloittaminen

Uusi kirjanpito aloitetaan Aloita-välilehden Uusi kirjanpito-napista.

Tilitoimistokäyttäjät (Kitsas Pro) luovat kirjanpidot Tilitoimisto-näkymästä.

Pilveen vai paikallisesti?

Ensimmäisellä näytöllä valitset, tallennetaanko kirjanpito paikallisesti vai Kitsaan palvelimelle. Kitsaan palvelin sijaitsee Suomessa ja varmuuskopioidaan automaattisesti päivittäin.

Harjoitus vai todellinen?

Seuraavaksi valitaan, oletko aloittamassa todellista kirjanpito vai harjoittelemassa.

Harjoittelutilassa kaikkiin tulosteisiin tulostuu HARJOITUS-teksti, joten ne erottuvat oikeasta kirjanpitoaineistosta. Harjoittelutilassa voit myös tulostaa laskuja haluamillasi päivämäärillä sekä nopeuttaa ajan kulumista jolloin saat näkyviin tilinpäätökseen ja arvonlisäveroon liittyviä ilmoituksia.

Tilikartta

Seuraavaksi valitaan tilikartta. Tilikartta määrittää käytettävien tilien lisäksi myös käytössä olevat raportit eli esimerkiksi tuloslaskelman rakenteen sekä tilinpäätöksen pohjan.

TilikarttaKuvaus
ElinkeinototoimintaTilikartta yritystoimintaa varten. Yritysmuotoina elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osuuskunta, ja osakeyhtiö.
YhdistysTilikartta aatteelliselle yhdistykselle ja säätiölle. Tuloslaskelma on yhdistyskaavan mukainen.
Asunto-osakeyhtiöTilikartta asunto-osakeyhtiöille. Tuloslaskelma on kiinteistökaavan mukainen.

Voit myöhemmin lisätä, muokata ja poistaa käytössä olevia tilejä samoin kuin raporttien ja tilinpäätöksen malleja. Et voi kuitenkaan jälkikäteen vaihtaa koko tilikarttaa toiseen.

Perustiedot

Seuraavassa ruudussa syötetään organisaation nimi, Y-tunnus, osoite ja kotipaikka. Näitä voi muokata myöhemmin perusmäärityksissä.

Lisäksi kannattaa syöttää pankkitilin (ensisijainen käyttötili) tilinumero. Tilinumero tulostuu laskuille ja sitä käytetään myös maksujen ja tiliotteiden kohdistamiseen. Tilinumeron voi syöttää myöhemmin tilin tietoihin tilikartassa.

Valittava yritysmuoto vaikuttaa siihen, mitä tilejä kirjanpidossa on näkyvillä. Samoin tilikartan laajuus vaikuttaa näkyvillä olevien tilien määrään: Elinkeinotoiminnan tilikartassa on 866 tiliä ja yhdistystilikartalla 339 tiliä. Useimmat yritykset ja yhdistykset tarvitsevat näistä tileistä on pientä osaa - laajuusvalinnan mukaan suurin osa tileistä piilotetaan käyttäjältä.

Voit myöhemmin vaihtaa tilikartan laajuutta tai ottaa yksittäisen tilin käyttöön. Tehdessäsi kirjauksia voit myös tilapäisesti siirtyä selaamaan koko tilivalikoimaa.

Tilikausi

Anna tiedot ensimmäisestä Kitsaalla pidettävästä tilikaudesta. Koska tilinpäätökseen tulostetaan vertailutiedot myös edellisestä tilikaudesta, anna myös edellisen tilikauden päivämäärät.

Edellisen tilikauden tiedot syötetään viimeisimmän tilinpäätöksen tilikohtaisesta tase-erittelystä sekä tuloslaskelman erittelystä. Voit aloittaa kirjanpidon ja myös tehdä uusia kirjauksia, vaikka tilinavausta ei olisikaan tehty.

Valitse Toiminta alkaa vasta tästä tilikaudesta vain, jos yritys perustetaan vasta tällä tilikaudella eikä tilinavausta tehdä lainkaan.

Tositteiden numerointi

Valitse, haluatko numeroida kaikki tositteet yhteen juoksevaan sarjaan, vai haluatko jakaa tositteet erikseen numeroitaviksi tositesarjoiksi joilla on omat kirjaintunnusteensa, esimerkiksi ML myyntilaskuilla ja OL ostolaskuille.

Voit myös muodostaa oman tositesarjan kaikille käteiskuiteille.

Tiedostojen sijainti

Tallentaessasi kirjanpidon omalle koneelle valitse tiedostonnimi ja tallennussijainti. Tähän tiedostoon tallennetaan koko kirjanpito kaikkine liitteineen niin, että kirjanpidon voi siirtää tai varmuuskopioida kopioimalla tämän yhden tiedoston.

Valmista tuli!

Kaikki valinnat on tehty ja Kitsas on valmis luomaan uuden kirjanpidon.

Viimeistele vielä määritykset

Ennen kuin aloitat kirjausten tekemisen, kannattaa vielä tarkistaa joukko määrityksiä. Ne kaikki on selostettu Asetukset-luvussa.

  1. Yleensä kaikki tarpeelliset tilit löytyvät tilikartasta, mutta tarvittaessa voit muokata tilikarttaa.
  2. Jos haluat käyttää kohdennuksia (kustannuspaikat ja projektit), lisää ne asetuksista
  3. Syötä tilinavaus edellisen tilinpäätöksen perusteella.
  4. Lisää halutessasi yhteystiedoihin logo tehdäksesi tulosteista tyylikkäämmät.

Harjoittelutila

Jos käytät harjoittelutilaa, on ikkunan ylälaidassa vihreä Harjoittelutila käytössä-palkki, ja vaihtamalla oikeassa yläkulmassa olevaa päivämäärää voit “matkustaa ajassa” eli määrätä, mikä päivä on menossa, ja siten kokeilla vaikkapa tilinpäätöksen tekemistä, alv-tilitystä tai uuden tilikauden aloittamista.

6 - Kirjanpidon siirtäminen Kitupiikistä

Kitupiikillä tehty kirjanpito voidaan kopioida Kitsaaseen

Siirtäminen

Siirtäminen käynnistyy Aloita-sivun Tuo Kitupiikistä-painikkeesta (Tietokone-välilehdellä).

Ohjelma etsii Kitupiikin kirjanpitoja. Valitse kirjanpito luettelosta tai Valitse tiedosto valitaksesi tietokoneella olevan tiedoston.

Toiminto näyttää tuotavan kirjanpidon tiedot. Valitse tilikartan laajuus omien tarpeittesi mukaan. Valinnalla piilotetaan näkyvistä sellaisia tilejä, joita et tarvitse. Voit muuttaa valintaa myöhemmin asetuksista tai ottaa käyttöön yksittäisiä tilejä.

Tuo asiakasluettelo tuo laskutuksessa käytettyjen asiakkaiden tiedot Kitsaan asiakasrekisteriksi.

Valitse, minne Kitsaan kirjanpito tallennetaan. Ole huolellinen kirjanpidon varmuuskopioinnissa!

Tarkista asetukset ja kirjanpito

Kitsas pystyy siirtämään lähes kaikki Kitupiikissä olleet asetukset. Tarkista kuitenkin, että kirjanpidot asetukset ovat oikein. Tarkastele myös tilien saldoja ja kirjausten määriä, jotta kaikki kirjaukset ovat siirtyneet oikein.

Kitsaan tilikartoissa on joidenkin tilien numerointi muuttunut, ja kirjanpitoa tuotaessa kirjanpito muunnetaan automaattisesti uuteen tilinumerointiin.

Huomattavia muutoksia Kitupiikin käyttäjille

Kitsaassa tositteiden kirjaaminen on muuttunut kokonaisuudessaan. Vanha kirjausapuri on laitettu eläkkeelle, ja sen tilalla on tositetyyppien omat kirjausikkunat. Erityisesti tiliotteiden kirjaaminen on yksinkertaistanut.

Kitsaassa tositetyyppi määrittelee, millä lomakkeella kirjaus tehdään. Tositetyyppi ei välttämättä liity tositteen numeroinnissa mahdollisesti käytettävään tositesarjaan.

Myös laskutusnäkymä on rakennettu kokonaan uudelleen. Ohjelmaan on toteutettu asiakkaiden ja toimittajien rekisteri.

Kitupiikistä Kitsaaseen siirtyvien kannattaakin tutustua tähän käyttöohjeeseen!

7 - Kitsaan pikanäppäimet

Voit nopeuttaa Kitsaan käyttämistä ja lepuuttaa hiirikättäsi hyödyntämällä Kitsaan näppäinoikotietä

Yleiset pikanäppäimet

NäppäinToiminto
HomeAloitus-välilehden avaaminen
F1Ohje (avataan selaimeen)
Ctrl+NUusi tosite
Ctrl+WUusi tosite, avataan uuteen ikkunaan
F8Kirjaa kirjattavien kansion ensimmäisen tositteen
F3Tositteiden ja vientien selaus
Shift+F3Tositteiden ja vientien selaus, avataan uuteen ikkunaan
F4Laskutus
Shift+F4Uusi lasku
Ctrl+5Raportit
Ctrl+6Tilikaudet
Ctrl+7Arvonlisävero
Ctrl+8Asetukset
Ctrl+GSiirry tositteeseen tositenumerolla**

Tositetta kirjattaessa

NäppäinToiminto
Ctrl+STallenna luonnoksena
F12Tallenna valmiina
Ctrl+OLisää liite
Ctrl+PTulosta tosite
Ctrl+TUusi tosite tämän tositteen pohjalta
Ctrl+HAsettaa tai poistaa huomiomerkin

Ruudukolle kirjattaessa

Esimerkiksi Tiliote tai Muu tosite -tositetyypeillä

NäppäinToiminto
TabSeuraava sarake
EnterRivin lopussa: aloita uusi rivi

Arvonlisäveron sarakkeessa

NäppäinToiminto
0Veroton
110% tai 14% (painamalla uudelleen)
224%
*Vähentää alv:n kirjaussummasta (ei tiliotteella)

Laskua luotaessa

NäppäinToiminto
F5Esikatsele
Ctrl+STallenna luonnoksena
F11Tallenna valmiina
F12Tallenna ja toimita
Ctrl+RUusi rivi
Ctrl+PTulosta tosite
Ctrl+TUusi tosite tämän tositteen pohjalta
Ctrl+HAsettaa tai poistaa huomiomerkin