Arvonlisäverolajit

Kirjausten alv-käsittely määritellään valitsemalla arvonlisäverolaji

Kitsaassa on seuraavat alv-kirjaustyypit

TunnusNimiSelitys
VerotonMyynnistä ei makseta veroa / menosta ei tehdä alv-vähennystä. Tämä merkitään myös kaikille niille menotileille, jotka eivät ole alv-vähennyskelpoisia.
Verollinen myynti/osto (netto)Verollinen kotimaan myynti/osto. Heti kirjauksen yhteydessä myynti- tai ostotilille kirjataan veroton määrä, ja alv-veron tai vähennyksen osuus kirjataan alv-velkojen tai -saatavien tilille.
Verollinen myynti/osto (brutto)Verollinen bruttosumma kirjataan tilille, ja vero erotetaan tililtä alv-velkatilille vasta arvonlisäveroilmoitusta laadittaessa.
Verollinen myynti/osto (maksuperusteinen alv)Arvonlisävero tilitetään vasta, kun maksu on suoritettu.
Nollaverokannan alainen myyntiErikseen määritellyt tilanteet joissa myynnistä ei suorita veroa, mutta hankinnoista saa vähentää arvonlisäveron.
Tavaroiden ja palveluiden yhteisömyynti tai -ostoVerohallinnon ohje.
Tavaroiden maahantuonti EU:n ulkopuoleltaMaahantuonnin arvonlisävero ilmoitetaan kausiveroilmoituksessa. Jos myyntilasku on kirjattu verottomana, voidaan tullauspäätös kirjata myöhemmin valinnalla Tavaroiden maahantuonti, veron kirjaus.
Palveluostot EU:n ulkopuoleltaArvonlisävero palveluostoista, joissa myyjä ei ole verovelvollinen EU:ssa, mutta myynti voidaan katsoa tapahtuneeksi Suomessa. Tällöin ostaja maksaa käänteisen verovelvollisuuden perusteella arvonlisäveron, ja se ilmoitetaan kotimaan myynnin arvonlisäveron yhteydessä.
Rakennuspalveluiden myynti tai ostoRakennuspalveluiden arvonlisäveron suorittaa ostaja käänteisen verovelvollisuuden mukaisesti. (Myyntilaskussa ostajan tiedoissa oltava Y-tunnus tai VAT-tunnus).
VoittomarginaalijärjestelmäMarginaaliverotusmenettelyssä vero maksetaan ainoastaan voittomarginaalista. Kitsas tukee Verohallinnon ohjeessa kuvattua yksinkertaistettua menettelyä.