Tilinavaus

Avaavien saldojen syöttäminen uutta kirjanpitoa aloitettaessa
Kitsaan YouTube-kanavalla

Tilinavauksessa syötetään tilin avaavina saldoina tilien loppusummat edellisen tilinpäätöksen taseesta ja tuloslaskelman erittelystä.

Vastaava ja vastattava syötetään molemmat ilman etumerkkiä.
Tulot syötetään ilman etumerkkiä ja menot miinusmerkkisinä.

Tuloslaskelmaan saldot syötetään tileittäin, koska uuden tilikauden tuloslaskelmaan on merkittävä vertailutiedot edelliseltä tilikaudelta. Yli/alijäämä lasketaan tileittäin syötetyistä tiedoista - varmista, että se sekä Vastaavaa ja Vastattavaa -summat täsmäävät tilinpäätöksen lukemiin.

Jos tilikarttaa on Kitupiikkiin siirryttäessä muutettu, pitäisi tilinavaukset vertailulukemat pyrkiä merkitsemään uuden tilikartan mukaisille tileille.

Samalla näytöllä syötetään myös henkilöstön keskimäärä edellisen tilikauden aikana. Tämä lukumäärä tulostuu vertailutietona tilinpäätöksen liitetietoihin sekä vaikuttaa siihen, voiko tilinpäätöksessä soveltaa mikro- tai pienyrityssääntöjä.

Tase-erät ja kohdennukset

Tileillä, joilla on käytössä tase-erittely, näkyy Erittely-sarakkeessa eräsymboli. Kohdennuksia käytettäessä näkyy tulo- ja menotilien erittely-sarakkeessa kohdennussymboli.

Valitsemalla erittelysarakkeen pääset syöttämään tilin saldon valmiiksi eriteltynä.

Syöttämällä siirtosaamiset ja myyntisaamiset eriteltynä pääset kirjanpidossa merkitsemään näiden erien maksun normaaliin tapaan, ja erät ovat mukana kirjanpidon tase-erittelyllä.

Syöttämällä tulot ja menot kohdennettuina saat kustannuspaikkojen tuloslaskelmalle vertailutiedot edelliseltä vuodelta.

Kuukausittaiset tiedot

Kitsas mahdollistaa myös edellisen tilikauden kuukausittaisten vertailutietojen syöttämisen. Kun tiedot kuukausittain on valittuna, ovat kuukaudet erittelyn ensimmäisenä tasona, josta pääsee tarvittaessa etenemään tase-erien ja kohdennusten syöttämiseen.

Työläyden takia kuukausittaisten tietojen syöttäminen on mielekästä lähinnä tuotaessa tietoja tiedostona aiemmasta kirjanpito-ohjelmasta.

Kirjanpidon aloittaminen kesken tilikauden

Jos aloitat kirjanpidon Kitsaalla kesken tilikauden, syötä Tilinavaus-toiminnolla edellisen tilikauden loppusummat ja muodosta muistiotosite (Uusi tosite), jolla kirjaat jokaiselle käytössä olevalle tilille ennen Kitsaan käyttöönottoa kirjatut kokonaissummat (debet-summa ja kredit-summa)

Jos olet arvonlisäverovelvollinen, on kirjanpito helpointa aloittaa verokauden vaihtuessa. Kirjaa maksuun menevä arvonlisäverovelka Verovelat-tilille niin, että uuden verokauden alkaessa alv-velassa ja alv-saatavissa ei ole avointa saldoa.

Tilikautena on vuosi, ja yritys siirtyy 1.6.2018 toisesta kirjanpito-ohjelmasta käyttämään Kitsasta. Tilinavaukseen kirjataan tilien päättävät saldot 31.12.2017. Lisäksi luodaan tosite päivämäärälle 31.5.2018, johon kirjataan jokaiselle tilille erikseen debet- ja kredit-summa niistä kirjauksista, jotka on tehty aiemmalla kirjanpito-ohjelmalla 1.1.–31.5.2018.


Alkusaldojen tuonti CSV-tiedostosta

Tilinavauksen voi tuoda CSV-tiedostolla esimerkiksi Procountorista


Katso myös

Kirjanpidon aloittaminen

Tilitoimistonäkymässä luodun kirjanpidon käyttöön ottaminen

Alkusaldojen tuonti CSV-tiedostosta

Tilinavauksen voi tuoda CSV-tiedostolla esimerkiksi Procountorista

Kohdennukset

Tulojen ja menojen kohdentaminen kustannuspaikkojen, projektien ja merkkausten avulla

Perusvalinnat

Yrityksen perustiedot, tilikartan valinnat ja ALV-velvollisuus

Uuden kirjanpidon luominen

Uuden kirjanpidon luominen ja kirjanpidon aloittaminen